Expo Pendidikan: Pemanfaatan Biji Kecipir Sebagai Bahan Alternatif Pembuatan Tempe di Kecamatan So’a

Authors

  • Nataniel Umbu Limbu Sekolah Tinggi Pertanian Flores Bajawa
  • Antonia P. Bao Sekolah Tinggi Pertanian Flores Bajawa
  • Maria F.H. Lede Sekolah Tinggi Pertanian Flores Bajawa
  • Mario J. Kely Sekolah Tinggi Pertanian Flores Bajawa

DOI:

https://doi.org/10.35960/pimas.v4i2.1841

Keywords:

expo, old_seed_kecipir, tempe

Abstract

Old kecipir seeds have no economic value, its thrown away. In actuality, the amino acid makeup of kecipir seeds is nearly identical to that of soybeans, and they contain lipids, proteins, iron, phosphate, vitamin A, magnesium, zinc, and calcium. The protein content of 29% to 38%. Consequently, mature kecipir seeds were processed into tempeh products by Applied Biology program students. The product was on display at a So'a District educational fair. The purpose of this community service project is to educate the local population on how to turn mature kecipir seeds into a valuable tempe product. Training through practice is the approach taken. Panelists, specifically the expo attendees, used organoleptic tests to gather the evaluation of kecipir tempe's quality. Qualitative descriptive methods were used to assess the organoleptic data of product. Because it is thought to be novel in raising the economic value of ancient kecipir seeds from agricultural output, the results demonstrate that kecipir tempe is well-liked by the community. The product looks like kecipir seeds when cut open, yet it still has the same color and scent as ordinary tempeh. When eaten, kecipir tempe has a dense, slightly chewy texture. Tempe kecipir has delicious and looks good.

References

Aisjah, T., & Abun. (2012). Bioproses Biji Kecipir (Psophocarpus tetragonolobus (L) D.C) oleh Rhizopus oligosporus terhadap Peningkatan Protein Murni dan Penurunan Asam Sianida. Jurnal Ilmu Ternak, 12(1), 35-40.

Bintari, S. H., Purnama, D. E. F., Saputro, D. D., Sunyoto, S., Dewi, P., & Mubarok, I. (2022). Microbiological Tests on Tempe Production Using Tempe Mold Innovation. Biosaintifika: Journal of Biology & Biology Education, 14(2), 245-253.

Expo Surprise for Credit Management Company. 2009. NZ Business Vol. 23, Issue 1, p9-9, 1/2p.

Ferlina, F. (2009). Tempe. Diambil dari http://www.adln.lib.unair.ac.id/go.php. Diakses pada tanggal 6 Mei 2025

Herlina., Purnamasari, A.B., Agung, E.A., & Nur, S.M. (2024). Pelatihan Pembuatan Tempe Dari Beberapa Jenis Bahan Baku Kacang Kacangan Kepada Mahasiswa Universitas Patompo Untuk Pengembangan Wirausaha. Naggroe: Jurnal Pengabdian Cendekia, 3(5), 39-44.

Iskandar, J. 2009. Pengaruh Jumlah Inokulum dan Waktu Fermentasi Bungkil Biji Jarak Pagar (Jatropha curcas) oleh Rhizopus oligosporus Terhadap Kandungan Protein Kasar dan Serat Kasar. Skripsi, Fakultas Peternakan Universitas Padjadjaran, Sumedang.

Kasmidjo, R.B. (1990). Tempe: Mikrobiologi dan Biokimia Pengolahan serta Pemanfaatannya. Yogyakarta: PAU Pangan dan Gizi Universitas Gadjah Mada

Kusumawati, Y. (2014). Pemanfaatan Biji Kecipir (Psophocarpus tetragonolobus) Sebagai Pengganti Kedelai Dalam Pembuatan Kecap Dengan Menggunakan Ekstrak Nanas Dan Ekstrak Pepaya. (Skripsi: Program Studi Pendidikan Biologi Universitas Muhammadiyah Surakarta

Krisnawati, A. (2010). Keragaman Genetik Dan Potensi Pengembangan Kecipir (Psophocarpus Tetragonolobus L.) Di Indonesia. Jurnal Litbang Pertanian, 29(3), 113-119

Limbu, U.N., Mau, M.C., Dipu, F., & Bao, A.P. (2024). Mapping Local Food in Addressing Food Insecurity by Farming Communities in Wolomeze District, Ngada Regency. Jurnal Biologi Tropis, 24(2b), 29-39.

Noor, A. 2009. Manajemen Event. Jakarta: CV. Alfa Beta.

Ramadan, F.S., & Rangkuti, K. (2024). Analisis Pendapatan dan Kelayakan Usahatani Kecipir ((Psophocarpus tertagonolobus L.) di Bukit Kor Terengganu Malaysia. Jurnal Ilmiah Pertanian (JIPERTA), 6(1), 9-17.

Rukmana, R. 2000. Kecipir, Budidaya dan Pengolahan Pasca Panen. Kanisius, Yogyakarta.

Samosir, D. J. 1985. Studi Laboratoris dan Biologis Biji Kecipir sebagai Bahan Makanan. Disertasi Institut Pertanian Bogor.

Urip., Pratiwi, N.Y., Tatontos, E.Y., & Diarti, M.W. (2022). Potensi Tepung Biji Kecipir (Psophocarpus tetragonolobus) Sebagai Bahan Alternatif Sumber Nitrogen Dalam Media Mannitol Salt Agar (Msa) Untuk Pertumbuhan Staphylococcus Aureus. Bioscientist: Jurnal Ilmiah Biologi, 10(2), 1174-1183

Downloads

Published

2025-05-14

How to Cite

Limbu, N. U., Bao, A. P., Lede, M. F., & Kely, M. J. (2025). Expo Pendidikan: Pemanfaatan Biji Kecipir Sebagai Bahan Alternatif Pembuatan Tempe di Kecamatan So’a. Jurnal Pengabdian Masyarakat - PIMAS, 4(2), 120–125. https://doi.org/10.35960/pimas.v4i2.1841

Issue

Section

Articles