Identifikasi Senyawa Kimia Fenolik Dalam Ekstrak Etil Asetat Kulit Buah Jengkol (Archidendron pauciflorum (Benth.) I.C Nielsen)

Authors

  • ahmad sopian pian single

DOI:

https://doi.org/10.35960/vm.v11i02.469

Keywords:

Antioksidan ,archidendron pauiflorum (Benth) I.C Nielsen, jengkol, (1- (2,6-dihydroxy, 4methoxy phenyl) decane-1-one)

Abstract

Jengkol (Archidendron pauciflorum (Benth.) I.C Nielsen) is a plant that is already familiar in
Indonesia and is widely used as a processed food that is quite popular. One of the underutilized parts of
the jengkol plant is the skin. Jengkol fruit peel contains alkaloid compounds, flavonoids, tannins,
glycosides, sapoinin and steroids or triterpenoids. The purpose of this study was to determine the content
of chemical compounds in ethyl acetate extract of jengkol fruit peel, and to test antioxidant activity by
DPPH free radical reduction method. The results of isolation, purification in ethyl acetate extract of
jengkol fruit skin does not provide activity as an antioxidant. The results of the analysis using FTIR
spectrophotometry, Gas chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS) and Nuclear Magnetic Resonance
Spectroscopy ( 1 HNMR).

References

Anonim, Atasi jentik DBD dengan kulit jengkol. (2009).

Herman dan Raharja, M Tanaman berkhasiat antioksidan, penebar swadaya 3-51, Jakarta 2006.

Kotranas. 2006. Ramuan Pusaka Nusantara, Kekayaan Bangsa yang Harus Dipelihara.

Kumalaningsih, Sri. Antioksidan Alami-Penangkal Radikal Bebas, Sumber, Manfaat, Cara Penyediaan dan Pengolahan. Surabaya: Trubus Agrisarana. 2006.

Nurfadillah, et al. analisis antioksidan ekstrak etil asetat dari kulit buah rambutan (Nephelium lapaceum)dengan metode DPPH (1,1-difenil-2pikrilhidrazil), UIN Allaudin Makasar. 2016

Nurussakinah. Skrinning Fitokimia dan Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak Kulit Buah Tanaman Jengkol (Archidendron Pauciflorum (Benth.) I.C Nielsen) Terhadap Bakteri Streptococcus mutans, Staphylococcus aureus, dan Eschericia coli, Skripsi, Fakultas Farmasi, USU, Medan; 2010.

Surya Alfian Aktivitas Ekstrak Kulit buah Jengkol (pitecellebium jiringa) dengan Tiga Pelarut yang Berbeda Kepolarannya: Pekanbaru.2017

Verdiani, Devi. Isolasi DanIdentifikasi Senyawa Antioksidan Dari Ekstrak Etanol 96% Kulit buah jengkol (Archidendron Pauciflorum (Benth.) I.C Nielsen). Jakarta. 2018.

Winarsi H. 2007. Antioksidan alami dan radikal. Penerbit Kanisius. (Edisi 4-10 juli 2012 No.3646 Tahun XLII 2 Agroinovasi Badan Litbang Pertanian). H.11-36, 77-82

World Health Organization. Traditional Medicine. 2003

Downloads

Published

2019-06-13

How to Cite

pian, ahmad sopian. (2019). Identifikasi Senyawa Kimia Fenolik Dalam Ekstrak Etil Asetat Kulit Buah Jengkol (Archidendron pauciflorum (Benth.) I.C Nielsen). Viva Medika: Jurnal Kesehatan, Kebidanan Dan Keperawatan, 12(02), 111–119. https://doi.org/10.35960/vm.v11i02.469