Praktik Penggunaan Herbal pada Ibu Menyusui di Kelurahan Karangklesem Purwokerto Selatan Purwokerto

Authors

  • Sumarni - author
  • Tri Anasari Sekolah Tinggi Kesehatan Bina Cipta Husada

DOI:

https://doi.org/10.35960/vm.v12i01.497

Keywords:

Praktik Penggunaan herbal, Ibu Menyusui

Abstract

 

Abstract

The effect of herbal consumption on breastfeeding mothers is often associated with breast milk production and recovery of maternal stamina after giving birth. Herbs have a composition that helps the process of postpartum recovery and increase milk production. Herbal plants that have a positive influence in breastfeeding mothers and are allowed to be consumed include: long bean / violet leaves, banana heart, katuk leaves, palm juice, papaya leaves, bitter melon leaves, basil seeds, cumin seeds. The purpose of this study was to determine the practice of using herbal plants in nursing mothers in South Purwokerto District. Research methods: This study used descriptive research with a retrospective time approach. Total population of 40 mothers in Karangklesem South Purwokerto. Sampling technique with random sampling. Data analysis uses univariate frequency distribution analysis. The results showed that most breastfeeding mothers used herbs during lactation and types of herbs used included: turmeric, ginger, ginger, kencur, Javanese acid, papaya leaves, betel leaves, kemukus, katuk leaves. Conclusion most breastfeeding mothers use herbs during lactation.

Keywords:

The practice of using herbs, breastfeeding mothers

References

Kepmenkes nomor 61/MENKES/SK/IX/1992,Pedoman Fitofarmaka Kepmenkes H K.tentang prosesi tunangan0 1.07, 2017)
Marmi, 2012, ASI Saja Mama, Berilah Aku ASI Karena Aku Bukan Anak Sapi, Yogyakarta: Pustka Pelajar Manoel de Carvalho , 1982, Milk intake and frequency of feeding in breast fed
infants Early http://www.sciencedirect.com/science/ article/pii/0378378282901347 Diakses tanggal 15 Maret 2017

Djama NT (2018) .Pengaruh konsumsi kacang panjang terhadap peningkatan produski ASI pada ibu menyusui. Jurnal Riset Kesehatan vol 14 no 1 2018 (5-10) http://ejournal.poltekkes-smg.ac.id/ojs/index.php/jrk . Diakses tanggal 10 Agustus 2019.

Prastiwi PS. (2018). Pengobatan tradisional (jamu) dalam perawatan kesehatan ibu nifas dan menyusui di kabupaten Tegal. Jurnal SIKLUS volume 7 Nomor 1 Januari 2018 p-ISSN:2089-6778.
Rahmanisa S, Aulianova T (2016) Efektivitas Ekstraksi Alkaloid dan Sterol Daun Katu terhadap Produksi ASI. Majority.| Volume 5 Nomor 1 Februari 2016 117-121. http://juke.kedokteran.unila.ac.id/index.php/majority/article/view/991/719 Diakses tanggal 10 Agustus 2019

Sitti Hubaya M, Karimah S, Sulima H.G (2016) Pengaruh Konsumsi Jantung Pisang Kepok Terhadap Peningkatan Produksi Asi Pada Ibu Menyusui Di Wilayah Kerja Puskesmas Gambesi Kota Ternate http://ejournal.poltekkesternate.ac.id/ojs/index.php/juke/article/view/62/20 Diaskses 11 Agustus 2019


Baequny A, Supriyo, Hidayati S, 2016. Efektivitas Minum Jamu (Ramuan Daun Katuk, Kunyit, Lempuyangan, Asem Jawa) Terhadap Produksi Asi Pada Ibu Nifas. Pena Jurnal Ilmu Pengetahuan dan Tekhnologi Vol 30, No 1 (2016). https://jurnal.unikal.ac.id/index.php/pena/article/view/403 Diakses tanggal 20 Agustus 2019.

Putriningtyas ND, Hidana R (2016) Pemberian Sari Kurma Pada Ibu Menyusui Efektif Meningkatkan Berat Badan Bayi Usia 0- 5 Bulan (Studi Di Kota Semarang) Turlina L, Wijayanti R (2015). Jurnal Medika Respati Vol XI Nomor 3 Julil 2016. http://medika.respati.ac.id/index.php/Medika/article/view/115 Diakses tanggal 11 Agustus 2019.
Megasari NL, Saputri SN (2016) Studi Tentang Pemberian Pare, Jintan Hitam Dan Jus Semangka
Terhadap Kondisi Asi Di Desa Pandanrejo Kecamatan Wagir.Biomed Science Volume 4, Nomor 2 Desember 2016, 6-21. https://jurnal.unitri.ac.id/index.php/biomed/article/view/776 Diakses 20 Agustus 2019
Notoatmodjo, Soekidjo. 2010. IlmuPerilaku Kesehatan. Jakarta
Rineka Cipta
Yulianti, L. 2014. Gambaran Perawatan Ibu Nifas di Wilayah Kecamatan Miri Sragen. Jurnal Keperawatan. Surakarta : UMS
DKK Banyumas (2019). Profil Kesehatan Kabupaten Banyumas 2018.
Kumalasari R, Arimbi D dann Ismunandar A. (2014) Pemberian Jamu Uyup – Uyup Terhadap Kelancaran Pengeluaran Air Susu Ibu (Asi) Pada Ibu Nifas. Prosiding Seminar Nasional Hasil - Hasil Penelitian & Pengabdian Tahun 2014. https://jurnal.unimus.ac.id/index.php/psn12012010/article/view/1236. Diakses tanggal 12 Agustus 2019
Suharmiati, 2003 Menguak Tabir dan Potensi Jamu Gendong. Depok. PT.Agromedia Pustaka.
Pribadi R, 2013. Kinetika Ekstraksi Biji Kemukus (Piper Cubeba L) dengan Pelarut Ethaol 70%. Universitas Muhammadiyah Purwokerto.
Turlina L, Wijayanti R (2015) Pengaruh Pemberian Serbuk Daun Pepaya Terhadap Kelancaran ASI Pada Ibu Nifas Di Bpm Ny. Hanik Dasiyem, Amd.Keb Di Kedungpring Kabupaten Lamongan. Jurnal Surya Vol 07,No.01, April 2015. https://jurnal.stikesmuhla.ac.id/wp-content/uploads/2016/12/15-23-jurnal-april-2015-Lilin.pdf Diakses 11 Agustus 2019

Ambarwati, E. 2008. Asuhan Kebidanan Nifas. Yogyakarta: Mitra Cendekia.

Wiknjosastro H. 2009Ilmu Kebidanan. Edisi ke-4 Cetakan ke-2. Jakarta: Yayaan Bina. Pustaka Sarwono Prawirohardjo.

Downloads

Published

2019-12-12

How to Cite

-, S., & Anasari, T. (2019). Praktik Penggunaan Herbal pada Ibu Menyusui di Kelurahan Karangklesem Purwokerto Selatan Purwokerto. Viva Medika: Jurnal Kesehatan, Kebidanan Dan Keperawatan, 13(01), 50–63. https://doi.org/10.35960/vm.v12i01.497